Bitcoin je digitalna valuta, ki temelji na kriptografiji in tehnologiji veriženja blokov ter s katero je mogoče trgovati in jo shranjevati v omrežju, ki ga ne nadzoruje osrednji organ ali vlada. Bitcoini so decentralizirani, anonimni, varni in pregledni ter se lahko uporabljajo za različna spletna plačila, naložbe, igre na srečo in druge dejavnosti.

Vendar se nekateri ljudje še vedno nekoliko upirajo povsem digitalnemu premoženju, saj bi raje imeli nekaj oprijemljivega bogastva, tako kot pri tradicionalni fiat valuti. Da bi zadovoljili potrebe teh ljudi, so nekateri ustvarili fizične bitcoine, ki so kovanci z informacijami o bitcoinih, natisnjenimi na kovino ali plastiko, da so videti kot pravi denar.

Kaj je torej fizični bitcoin? Kako je videti? Kakšno vrednost ima? V tem članku bomo predstavili koncept in značilnosti fizičnih bitcoinov z naslednjih vidikov.

Kaj je fizični bitcoin?

Fizični bitcoin je izdelek, pri katerem je zasebni ključ (private key) bitcoina skrit na nalepki ali nalepki, ki je odporna proti ponarejanju in je nato pritrjena na kovinski ali plastični kovanec. Zasebni ključ je naključni niz številk in črk, ki služi kot dokazilo o lastništvu in nadzoru bitcoinov ter se lahko uporablja za opravljanje transakcij in shranjevanje bitcoinov v verigi blokov. Fizični bitcoini imajo na zunanji strani običajno natisnjen logotip bitcoina in apoen, da so videti kot prava valuta.

Fizični bitcoini so lahko izdelani na različne načine, nekateri so natisnjeni s 3D-tiskalniki, nekateri so stisnjeni s kovinskimi ali plastičnimi kalupi, nekateri pa so izdelani iz srebra ali čistega zlata. Tudi oblika fizičnih bitcoinov je različna: nekateri sledijo prvotni obliki bitcoinov, nekateri dodajo nekaj personalizacije, nekateri pa posnemajo valute drugih držav.

Fizični bitcoini so na voljo tudi v različnih apoenih, nekateri so 1 bitcoin, drugi 0,1 bitcoina, tretji 0,01 bitcoina in nekateri celo 1.000 bitcoinov. Nominalna vrednost fizičnih bitcoinov ni nujno enaka številu bitcoinov, ki jih vsebujejo, temveč jo določi izdelovalec. Nekateri fizični bitcoini sploh ne vsebujejo nobenih bitcoinov in se uporabljajo zgolj kot okras ali spominek.

Kako so videti fizični bitcoini?

Za videz ali velikost fizičnih bitcoinov ni enotnega standarda; odvisni so od želja in spretnosti izdelovalca. Na splošno imajo fizični bitcoini premer med 25 in 40 mm, debelino med 1,5 in 3 mm, tehtajo pa med 5 in 30 g. Fizični bitcoini so na voljo tudi v različnih barvah in materialih, nekateri so bakreni, nekateri srebrni, nekateri zlati, nekateri so izdelani iz medenine, nekateri iz aluminija, nekateri iz srebra in nekateri iz zlata.

Fizični bitcoini imajo na sprednji strani običajno natisnjen logotip bitcoina, ki je velika črka B in dve navpični črti. Na nekaterih fizičnih bitcoinih je natisnjeno tudi angleško ime (Bitcoin) ali kratica (BTC). Fizični bitcoini imajo na hrbtni strani običajno natisnjeno svojo nominalno vrednost, ki je število bitcoinov, ki jih predstavljajo. Na nekaterih fizičnih bitcoinih so natisnjeni tudi leto izdaje, številka ali drugi podatki.

Najpomembnejši del fizičnih bitcoinov je njihov zasebni ključ, ki je njihova duša. Zasebni ključ je navadno skrit na nalepki ali nalepki, ki je odporna proti ponarejanju in je nato pritrjena na hrbtno stran ali rob fizičnega bitcoina. Zasebni ključi so na voljo v različnih oblikah, nekateri so niz številk in črk, nekateri so koda QR, nekateri pa niz besed. Namen zasebnega ključa je uporabnikom omogočiti uporabo fizičnih bitcoinov v verigi blokov, bodisi za pretvorbo fizičnih bitcoinov v digitalne bitcoine bodisi za pretvorbo digitalnih bitcoinov v fizične bitcoine, če uporabnik zasebni ključ vnese v denarnico bitcoin.

Kakšna je vrednost fizičnih bitcoinov?

Vrednost fizičnih bitcoinov je v veliki meri odvisna od števila bitcoinov, ki jih vsebujejo, in tržne cene. Ceno bitcoinov določata ponudba in povpraševanje, niha pa v odvisnosti od trga. Cena bitcoinov je v zadnjih približno desetih letih doživela več skokov in padcev, od nekaj dolarjev do več deset tisoč dolarjev. Trenutno je cena Bitcoina približno 43.000 ameriških dolarjev.

Poleg cene bitcoinov na vrednost fizičnih bitcoinov vplivajo tudi njihovo redkost, kakovost, oblika in zbirateljstvo. Nekatere fizične bitcoine izdelujejo nekateri znani izdelovalci ali podjetja, njihovo število je omejeno, so kakovostni, lepo oblikovani in zelo zbirateljski. Nekatere fizične bitcoine izdelajo nekateri navadni ljubitelji ali posamezniki in so na voljo v velikih količinah, povprečne kakovosti, z običajnim dizajnom in nizko zbirateljsko vrednostjo.

Zato vrednost fizičnih bitcoinov ni nujno enaka njihovi nominalni vrednosti, temveč jo določata ponudba in povpraševanje na trgu. Nekateri fizični bitcoini so lahko vredni več, kot je njihova nominalna vrednost, nekateri fizični bitcoini so lahko vredni manj, kot je njihova nominalna vrednost, nekateri fizični bitcoini pa so lahko vredni enako kot njihova nominalna vrednost. Vrednost fizičnih bitcoinov se lahko sčasoma tudi spreminja; nekateri fizični bitcoini se lahko ovrednotijo, nekateri fizični bitcoini se lahko razvrednotijo, nekateri fizični bitcoini pa lahko ostanejo stabilni.

Kako lahko kupim fizične bitcoine?

Če želite kupiti ali uporabljati fizične bitcoine, se morate zavedati naslednjih točk:

  1. Nakupne poti: Fizične bitcoine lahko kupite na nekaterih specializiranih spletnih mestih ali platformah, kot so Casascius, Denarium, Cryptoart in druge. Fizične bitcoine lahko kupite tudi pri nekaterih posameznih prodajalcih ali zbirateljih, na primer na eBayu, Redditu, Bitcointalku itd. Fizične bitcoine lahko izdelate tudi sami, če imate nekaj osnovnih orodij in materialov ter nekaj zasebnih ključev za bitcoine.
  2. Preverjanje pristnosti: Pred nakupom fizičnih bitcoinov morate vedno preveriti njihovo pristnost, da se izognete prevaram ali nakupu ponaredkov. Ali so fizični bitcoini pristni, lahko ugotovite tako, da preverite njihov videz, kakovost, težo, obliko in druge značilnosti. Da vsebujejo bitcoine in da so ti nedotaknjeni, lahko preverite tudi tako, da skenirate ali vtipkate zasebni ključ na fizičnih bitcoinih. Potrdite lahko tudi izvor in zgodovino fizičnih bitcoinov, tako da preverite njihovega izdajatelja, številko, leto in druge informacije.
  3. Varno hranjenje: Ko kupite fizične bitcoine, jih je treba varno hraniti, da jih ne izgubite ali poškodujete. Fizične bitcoine lahko hranite na varnem mestu, na primer v sefu, predalu, denarnici itd. Na varnem mestu, na primer na papirju, ključku USB, v oblaku itd. lahko naredite tudi varnostno kopijo zasebnih ključev svojih fizičnih bitcoinov. Zasebne ključe fizičnih bitcoinov lahko uvozite tudi v denarnico bitcoin, da bi jih lahko uporabili v verigi blokov.

Kako lahko uporabljam fizične bitcoine?

  1. Kot spominek ali okras: Fizične bitcoine lahko razstavite kot spominek ali okrasek doma ali v pisarni ali jih podarite prijateljem in družini, da bi pokazali svojo ljubezen in podporo bitcoinu.
  2. Kot zbirateljski predmet ali naložba: Fizične bitcoine lahko hranite v svoji lasti kot zbirateljski predmet ali naložbo ali jih prodate drugim kupcem v pričakovanju, da se bo njihova vrednost sčasoma povečala.
  3. Kot menjava ali plačilo: Fizične bitcoine lahko uporabite kot menjavo ali plačilo, da jih zamenjate ali kupite pri drugih prodajalcih ali trgovcih za blago ali storitve, ki jih želite.

Povzetek

Fizični bitcoini so izdelek, ki zasebni ključ za bitcoine skriva na kovinskem ali plastičnem kovancu; videti so kot prava valuta, v resnici pa so digitalna valuta. Fizični bitcoini so lahko izdelani na različne načine, v različnih videzih in apoenih, njihova vrednost pa je odvisna predvsem od števila bitcoinov, ki jih vsebujejo, in njihove tržne cene, pa tudi od njihove redkosti, kakovosti, oblike in zbirateljstva. Fizični bitcoini so zanimiva zamisel, ki uporabnikom omogoča, da začutijo prisotnost bitcoinov v resničnem svetu, pa tudi kot spominek, okras, zbirateljski, naložbeni, trgovinski ali plačilni predmet. Če želite kupiti ali uporabljati fizične bitcoine, se morate zavedati, kje jih je mogoče kupiti, preveriti njihovo pristnost, jih hraniti na varnem in kako jih lahko uporabljate.

Uporabite bote za trgovanje z umetno inteligenco, da zaslužite Bitcoin

Sorodno branje

https://en.wikipedia.org/wiki/Bitcoin